Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Pokud nepoužijeme mraženou zeleninu, zeleninu vybranou podle chuti očistíme a nakrájíme na kousky. Zelenou nať nasekáme nadrobno.
Na másle osmahneme slaninu, přidáme nakrájenou polévkovou zeleninu (případně mraženou) a také krátce osmahneme. Přisypeme propláchnutou rýži. Zalijeme litrem teplé vody a přidáme kostku kuřecího bujonu. Vaříme zvolna do změknutí zeleniny.
Podle chuti falešnou uzenou polévku dosolíme, okořeníme pepřem či vegetou. Přidáme nasekanou zelenou nať podle chuti. Pokud máme v mrazáku třeba schované kousky vařeného uzeného, přidáme je. Manžel miluje polévky, ale chce v nich mít vždy nějaké maso nebo knedlíčky.
Falešnou uzenou polévku ihned po uvaření podáváme.