Česnek oloupeme a prolisujeme. Sýr nastrouháme nahrubo. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
Instantní kukuřičnou mouku vsypeme do vroucího silného vývaru a připravíme podle návodu kaši. Do horké kaše ke konci vaření vmícháme česnek, osolíme a opepříme.
Teplou polentu nalijeme do olejem vymazané formy a necháme několik hodin ztuhnout. Potom ji z formy vyklopíme a nakrájíme na čtverce.
Na plech vyložený pečícím papírem klademe čtverce ztuhlé polenty, které sypeme strouhaným sýrem niva, poklademe plátkem rajčete a lístkem čerstvé bazalky.
Plech vložíme na několik minut pod rozpálený gril, jakmile se sýr roztaví a rajčata změknou, je pokrm připraven k podávání.
Obměna: Do horké polenty můžeme též vmíchat jemně nakrájenou šunku nebo slaninu.
Grilovanou polentu můžeme podávat jako teplý předkrm, ale i samostatně k večeři.