Jelení hřbet je třeba zbavit tenké blány na povrchu. Takto očištěný hřbet naporcujeme, potřeme olivovým olejem a proložíme trhnutým tymiánem. Maso necháme odležet a zabalíme do potravinářské fólie a vytvarujeme do válečku.
Hřbet opečeme na grilu nebo steakové pánvi a to po všech stranách na požadovanou propečenost. Maso je třeba nechat před servírováním odpočinout a po té teprve krájet.
Na másle orestujeme šalotku, přidáme plátky česneku a směs hub. Osolíme a opepříme, před koncem tepelné úpravy přidáme nasekanou petržel a chilli papričky. Servírujeme dochucené rozmarýnem a šťávou z citronů.
Karotku nakrájíme na kousky a v osolené vroucí vodě uvaříme do měkka asi 20 minut. Na másle zpěníme šalotku. Poté vsypeme do mixovací nádoby, přidáme uvařenou karotku smetanu, sůl, kousek másla a vše rozmixujeme do hladka.
Grilovaný jelení hřbet s houbovým ragú a mrkvovou pěnou servírujeme jako hlavní chod k různým příležitostem.
Recept od šéfkuchaře Lukáše Uhera, který bude opět předvádět svou kuchařskou show na 2. Ročníku Gastro Food Festu v Litoměřicích,
www.gastrofoodfest.cz
Uher Lukáš - předseda severočeské asociace AKČ ČR, šéfkuchař Hotel a restaurace Větruše Ústí n.L.,