Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Klobásu, slaninu a špek nakrájíme nadrobno.
Nakrájenou cibuli lehce orestujeme na oleji. K orestované cibuli přidáme pokrájené zelí a dusíme doměkka. Ochutíme cukrem, kmínem a octem.
Na pánev vložíme pokrájený špek, anglickou slaninu a klobásu. Uzeniny opečeme dokřupava.
Bramborové těsto připravíme podle návodu na obalu s asi 150 ml vody. Vznikne nám středně husté těsto.
Do hrnce dáme vodu, přivedeme k varu, osolíme a přes síto na halušky propasírujeme těsto. Halušky krátce povaříme a slijeme. Já ještě halušky proplachuji. Okapané halušky smícháme s dušeným zelím, opečenou uzeninou a důkladně promícháme. Porci halušek dozdobíme čerstvými bylinkami a zbylou uzeninou.
Halušky nejen se zelím ihned podáváme jako hlavní chod.