3 lžíce | máslo | |
2-3 lžíce | ocet | |
4 ks | brambory | |
1 svazek | kopr | |
200 g | houby | |
1 l | kuřecí vývar | |
3 lžíce | hladká mouka | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
mletý pepř |
Máslo necháme v hrnci rozpustit, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. K jíšce přilijeme připravený kuřecí vývar a dobře rozmícháme. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Houby krátce orestujeme na rozehřátém másle. Do připraveného vývaru s jíškou vsypeme brambory a orestované houby. Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory i houby měkké. Do kulajdy přidáme smetanu, ocet a podle chuti i trošku cukru. Kulajdu dobře promícháme a znovu přivedeme k varu. Krátce povaříme a máme hotovo. Nakonec vmícháme nasekaný kopr. Připravíme si ztracené vejce, počítáme 1 vejce na osobu. Houbovou kulajdu se smetanou podáváme se ztraceným vejcem a snítkou kopru na ozdobu. a pepř podle chuti. Přidáme i kousek másla na orestování hub.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena