Čisté hovězí steaky o váze asi 180 g opepříme čerstvě mletým pepřem. Drcený jalovec promícháme s troškou oleje a touto směsí steaky potřeme. Steaky necháme na 30 minut odležet.
Houby dobře očistíme a nakrájíme na menší kousky. Já jsem použila žampiony a hlívu. Šalotku oloupeme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kousky.
Steaky orestujeme na připravené rozpálené pánvi podle naší chuti z obou stran a steaky udržujeme na teplém místě v alobalu.
Na másle orestujeme šalotku se slaninou a po chvíli přidáme houby. Směs povaříme, houby podlijeme brandy a po chvíli hovězím vývarem a smetanou. Vaříme do zhoustnutí omáčky. Omáčku dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hovězí steak upravíme na talíř a přelijeme houbovou omáčkou.
Hovězí steak na houbách podáváme teplý jako hlavní chod s oblíbenou přílohou.