Limetky pořádně umyjeme, odkrojíme konce, po délce překrojíme na čtvrtinky a každou čtvrtinku ještě na 3 části. Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na proužky, mátu peprnou umyjeme, zbavíme stonků a natrháme na lístky.
Do vysokých sklenic dáme zázvor, limetky, posypeme třtinovým cukrem a přidáme lístky máty. Směs pořádně pomačkáme paličkou, aby se uvolnilo co nejvíce šťávy. Přidáme drcený led, doplníme sodou a promícháme barovou lžičkou. Nápoj můžeme připravit i v šejkru.
Takto připravený Ipenama koktejl ihned podáváme.
Ipenama koktejl pochází z Brazílie z oblasti Rio de Janeiro, na plážích je mimořádmě oblíbeným osvěžujícím nealko nápojem. Ipenama je obdobou kotejlu Caipirinha, který se míchá z Cachaça. Caen má vysoký podíl alkoholu, limetkový základ s třtinovým cukrem, šťávou z marakuje a zázvoru, přidá se množství drceného ledu, dolije studenou sodou a pořádně protřepe v šejkru. Je známo vícero verzí Ipenamy, které se liší v maličkostech. Tento recept je oblíbený u nás doma, místo čerstvého zázvoru můžeme použít i zázvorovou limonádu a místo sody dobře vychlazenou minerální vodu. Ipenama koktejl je vynikajícím letním osvěžením.