Ve vodní lázni rozhřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Přidáme instantní kávu a vanilkové aroma. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout.
Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme.
Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut. Potom teplotu snížíme na 60°C a 30 minut dopékáme.
Po upečení italský čokoládový dort ala čokoládovou polévku doplníme gumovými bonbony.