Sádlo necháme změknout. Rozšleháme v něm vejce, ocet, sůl a vodu. Pak vmícháme mouku a zaděláme husté vláčné těsto. Zpracováváme jej tak dlouho, dokud se těsto nechytá na válu a nelepí. Pak jej přikryjeme třeba nahřátým kastrůlkem a necháme zhruba 30 minut odpočinout.
Zatím si očistíme jablka, nakrájíme je na plátky a rozinky spaříme.
Odpočinuté těsto podsypeme trochou mouky a vyválíme na placku, tu pak rukama vytahujeme, až je tenká jako látka. Strouhanku osmažíme na másle a dvě třetiny těsta jí posypeme. Přidáme na plátky pokrájená jablka, osladíme, posypeme skořicí, spařenými rozinkami a sekanými ořechy, pokapeme máslem a svineme.
Jablečný závin přeložíme na vymaštěný plech a upečeme v předehřáté troubě. Během pečení můžeme závin potírat rozehřátým máslem. Je pak ještě křehčí.