Žemli nakrájíme na tenčí plátky zvlhčíme mírně osolenou směsí vajec a citronové kůry a vanilkového cukru rozšlehaných v mléce.
Opláchnutá jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenčí plátky.
Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky másla, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky jablek, posypeme je přebranými opláchnutými a spařenými rozinkami a promíchaného se skořicí. Na ochucená jablka narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou polovinu jablek s skořicí a rozinkami. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí.
Žemlovku pokapeme zbylou dávkou másla nakrájíme na plátky a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Před podáváním žemlovku přelijeme medem a posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.