Mouku smícháme se solí i cukrem. Na hrubé straně struhadla nastrouháme do mísy studené máslo i heru. Prsty proměníme s moukou na konzistenci drobenky a teprve potom začneme postupně přidávat ledovou vodu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do ledničky vychladit na 2 hodiny. Těsto můžeme nahradit také listovým těstem.
Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na 3 mm silný plát. Zapneme troubu a necháme si ji předehřát na 180 °C.
Jablečnou přesnídávku natřeme na jeden plát těsta. Přiklopíme druhým plátem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme krystalovým cukrem a skořicí.
Ostrým nožem nebo dobrým kráječem na pizzu nakrájíme na hranolky. Osvědčená velikost je přibližně 1,5 x 8 cm. Pomocí nože přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a pečme 10 - 15 minut dozlatova.
Na pánvičce přivedeme k varu cukr, vodu a citronovou šťávu. Potom stáhneme plamen a 10 minut vaříme za občasného míchání. Až hmota začne houstnout a bublat, vmícháme šlehačku a máslo. Zakápneme vanilkovým extraktem a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Stáhneme z plotny a přelijeme do misky.
Jablíčkové hranolky podáváme s připraveným karamelovým dipem.