Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji ji orestujeme dozlatova, zaprášíme moukou a uděláme tmavou jíšku. Zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a přidáme lžíci rybízové marmelády a 2 lžíce povidel. Pokud je marmeláda hodně kyselá, klidně přidáme více povidel nebo ocukrujeme. Vaříme zhruba 10 minut.
Do převařené omáčky přidáme spařené a oloupané mandle, které jsme pokrájeli na menší kousky. Vmícháme rozinky a půl balíčku nastrouhaného perníku. Pokud je perník moc tvrdý, namočíme ho do hrnku s vodou a pak přilijeme do omáčky. Povaříme dalších 5 minut.
Nakonec do omáčky přidáme na plátky nakrájené uvařené jazyky a prohřejeme.
Jazyky s polskou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem. Nejlepší je však uleželá na druhý den.