Nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru z poloviny plodu, celá vejce, cukr, lžičku jedlé sody, 5 lžic rozpuštěného másla, prášek do perníku a lžička směsi koření (ze všeho špetku jen skořice a hřebíčku 2 - 3 špetky). Vše třeme 15 minut, potom do směsi vmícháme 8 lžic rozpuštěného medu a hladké mouky. Vypracujeme hutné těsto jako na cukroví.
Těsto zabalíme do mikroténového sáčku nebo potravinářské folie a minimálně na 24 hodin ho dáme odležet do chladničky - můžeme ho tam nechat až 14 dnů. Do doby přípravy nepočítáme odležení v chladničce.
Těsto rozválíme na 4 - 5 mm silný plát a vypichujeme z něj formičkami tvary nebo je vykrajujeme podle šablony. Perníčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
Perníčky upečeme v předehřáté troubě. Vychladlé perníčky zdobíme pomocí malých papírových kornoutků, kterým nepatrně ustřihneme špičku, abychom mohli tence malovat nebo psát. Na zdobící hmotu za studena ušleháme do husté konzistence 1 bílek, lžíci citronové šťávy nebo octu a prosátého cukru moučku. Polevu můžeme obarvit pár kapkami potravinářského barviva nebo použijeme pouze bílou hmotu.
Jesenické perníčky podáváme jako jemné cukroví na sváteční stůl.