Z prosáté mouky, prášku do pečiva, kakaa, cukru, nastrouhaného nebo nakrájeného másla a vajec připravíme pružné těsto, které zabalíme do folie a uložíme na půl hodiny do lednice.
Z těsta odebereme asi 3/4 část, kterou vyválíme na pomoučněném válu. Těsto vyválíme na velikost kulaté formy o průměru asi 26 cm. Formu vyložíme pečícím papírem. Těsto vložíme do formy a vytáhneme u stran. Zbytek těsta také vyválíme a nakrájíme na drobné proužky.
Tvaroh vyšleháme s vejci, máslem, nastrouhanou citronovou kůrou, solí, cukrem a vyšlehanou smetanou. Tvarohovou náplň uhladíme na těsto. Nakrájené proužky z těsta rozložíme na tvarohovou náplň a formu vložíme do trouby.
Kakaový koláč pečeme dozlatova asi 45 - 50 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Kakaový koláč plněný tvarohem po vychladnutí nakrájíme a podáváme.