Kapustu očistíme, rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a dáme do vařící osolené vody. Kapustu uvaříme do poloměkka. Vyjmeme ji necháme okapat a částečně vychladnout. Hovězí a vepřové maso nakrájíme, pomeleme na strojku a dáme do mísy.
Na masovém strojku pomeleme také kapustu spolu s cibulí, česnekem, slaninou a přidáme k masu. Promícháme s vejcem, ochutíme rozemnutou majoránkou a mletým pepřem, osolíme a dobře promícháme. Mokrými rukami vytvarujeme šišku, potřeme ji olejem nebo rozpuštěným sádlem a dáme do vymaštěného pekáče. Kapustovou sekanou vložíme do vyhřáté trouby. Po krátkém zapečení mírně podlijeme. Během pečení podléváme vodou nebo vývarem a přeléváme vypečenou šťávou.
Pokud se rozhodneme připravit kapustové karbanátky, pak z této hmoty tvarujeme přiměřeně široké a vysoké bochánky, které obalíme v hladké mouce, rozšlehaných a mírně osolených vejcích a ve strouhance. Karbanátky smažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo rozpáleného sádla po obou stranách dozlatova.
Kapustovou sekanou nakrájíme a můžeme podávat.