Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme a osmahneme krátce na sádle nebo oleji. Rajčata s paprikami a větší cibule očistíme a nakrájíme na kolečka. Klobásku nakrájíme na kousky.
Vrstvu zeleniny dáme na dno kameninového hrnce, na zeleninu poklademe maso a klobásku, poprášíme mletou paprikou. Další vrstvu tvoří zelenina a na ni přijde nastrouhaný či na kousky nakrájený balkánský sýr. Poslední vrstvy tvoří maso a zelenina.
Kapamu v hrnci podlijeme trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby, kde vše dusíme zhruba 90 minut, nebo dokud není maso měkké. Těsně před koncem na horní vrstvu rozklepneme vejce na volská oka a necháme krátce dopéct.
Kapama je velmi chutný a sytý pokrm.