Kapra dobře očistíme, omyjeme a naporcujeme, budeme potřebovat 1 kg čisté váhy. Kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu 2 hodiny odležet.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na mírném ohni ji vyškvaříme, kostičky vyškvařené slaniny vyjmeme. Na zbylém tuku, ke kterému přidáme máslo, osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme dohněda.
Kapří maso osolíme, potřeme prolisovaným česnekem se solí, opepříme a obalíme v hladké mouce. Kapra po obou stranách osmahneme na připravené cibulce. Podlijeme bílým suchým vínem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Během dušení kapří maso občas obrátíme. Nakonec kapra na slanině a česneku posypeme nasekanou petrželkou.
Kapra na slanině a česneku podáváme s bramborovou kaší a na talíři přeléváme vypečenou šťávou.