Vykuchaného a řádně očištěného mladého kohouta dobře omyjeme a naporcujeme. Krk, konce křídel, žaludek, srdíčko a kousek hřbetu použijeme na vývar. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Mladou cuketu očistíme a nastrouháme nahrubo.
Porce masa osušíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle. Potom maso vyndáme do pekáče, případně zapékací mísy, nebo hrnce vhodného do trouby. Do výpeku vmícháme nakrájenou cibuli a osolíme. Na cibuli rozprostřeme hrubě nastrouhanou cuketu, osolíme a okořeníme mletou paprikou a pepřem. Na cuketu vrátíme porce kohouta, podlijeme vývarem, posypeme paprikou a přikryté dáme do trouby.
Kohouta pečeme podle jeho stáří. Během pečení podléváme vývarem. Kohouta na ztracené cuketě nakonec pečeme asi půl hodiny bez pokličky. Po upečení bychom měli mít asi 4 cm husté omáčky z rozvařené cibule a cukety.
Kohout na ztracené cuketě je výborný s bílým chlebem, ciabatou, těstovinami, brambory i obyčejným chlebem. Pokud máme velkou rodinu, můžeme ke kohoutovi přidat kuřecí prsa.