Kopřivy už rostou všude kolem nás, uvařte si z nich zdravý a osvěžující sirup.
3.5 l | voda |
4 ks | citron |
3.5 kg | cukr krupice |
10 dkg | kyselina citronová |
80 ks | 20 cm dlouhý stonek kopřivy |
Kopřivy propereme ve studené vodě, nejlépe ve vaně nebo velkém kbelíku. Kůru citronu důkladně omyjeme kartáčkem a citrony nakrájíme na plátky. Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody přidáme kyselinu citronovou a 4 rozkrájené citrony. Vše přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24 hodin luhovat. Po této době obsah hrnce přecedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce přejít varem.
Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Zátky a lahve musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Lahve navíc musíme předem předehřát v teplé vodě, aby nepopraskaly. Po naplnění lahve ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.
Kopřivový sirup, naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený plátkem citronu, je výborným osvěžením hlavně v letním období. Pokud jsou lahve a zátky důkladně umyté, téměř sterilní, sirup vydrží dlouho v dobrém stavu i bez další sterilace. Samotná příprava sirupu trvá asi 1 hodinu, ale musíme počítat s časem, který věnujeme trhání kopřiv, mytí lahví a se 24 hodinami, kdy musíme nechat šťávu luhovat.
Až se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku.
Jak si vypěstovat bylinky jednoduše doma
Bylinky vypěstované doma v květináči nejenže příjemně dozdobí interiér či balkonový parapet, ale vaření dodají ten správný šmrnc. Není nad čerstvé bylinky v pokrmech všeho druhu!
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena