Batáty oloupeme a nakrájíme na kolečka. Červenou čočku propláchneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Ve velkém hrnci necháme rozpustit máslo, vsypeme cibuli a pár minut restujeme. Poté přihodíme oloupaný česnek a krátce osmahneme. Vsypeme batáty, čočku, zalijeme horkým zeleninovým vývarem či vodou a přihodíme bobkový list. Polévku vaříme asi 20 minut do změknutí batátů a čočky. Poté osolíme, opepříme a odebereme jednu naběračku s čočkou. Batáty, cibuli a česnek z naběračky vybereme zpět do hrnce. Poté obsah v hrnci rozmixujeme do hladké konzistence (bobkový list vyjmeme) a přidáme zpět odloženou naběračku čočky. Polévku dokořeníme pepřem, koriandrem a podle chuti dosolíme.
Krémová polévka z batátů a červené čočky je nejlepší druhý den po odležení. Podáváme ji s pečivem, krutony či samostatně.