Droždí rozdrobíme v trošce vlažného mléka se lžící cukru, tak si připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy a přidáme zbytek vlažného mléka, které rozmícháme s velkým žloutkem a cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo a vyběhnutý kvásek. Těsto dobře prohněteme, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Hrušky scedíme a nakrájíme na měsíčky. Připravíme si pudink podle návodu z 300 ml mléka a 2 lžic cukru. Pudink necháme vychladnout. Vejce oddělíme od bílků. Stranou si připravíme z bílků se špetkou soli pevný sníh. Tvaroh promícháme se žloutky, cukrem, hruškami, hruškovou šťávou, pudinkem a naposledy jemně přimícháme sníh.
Těsto natáhneme na plech s pečícím papírem. Na těsto uhladíme pudinkový krém. Plech s těstem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova. Kynutý koláč s hruškami po vychlazení poprášíme cukrem moučka a nakrájíme na kostky.
Kynutý koláč s hruškami podáváme ke kávě nebo čaji.