Brambory, mrkev a malou cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na hrubo. Vše dáme do zapékací misky. Přidáme čerstvé bylinky podle chuti. Já použil pažitku, tymián, rozmarýn a bazalku. Přilijeme dvě lžíce olivového oleje a vše smícháme.
Zeleninovou směs dáme péct při 200 °C na půl hodiny do změknutí zeleniny a občas vařečkou promícháme. Poté přidáme plátky lososa, které si okořeníme oblíbenou směsí na ryby, přidáme 100 g másla a necháme zapékat při stejných stupních do změknutí (cca 20 minut). Každá trouba peče jinak, tak je potřeba hlídat.
Kdo si neodpustí nějaký dip k rybě, aby to neměl suché, tak tady je ten, který jsem dělal já. Zakysanou smetanu smícháme se sušeným koprem nebo česnekem (více), přidáme kari (jen trochu na chuť) a trošku soli.
Letního lososa servírujeme s připraveným chutným dipem a k pití můžeme podávat dobré bílé víno.