Cibuli nakrájíme nadrobno, oloupané brambory na menší kostičky a párky (špekáček, libový párek) na kostičky. Připravíme si mletou sladkou papriku, sůl a pepř.
V hrnci rozpálíme olej, dáme do něj cibuli a necháme ji udělat dozlatova. Potom přidáme omyté brambory, mletou papriku a chvíli dusíme. Dále přidáme trošku soli a přilijeme vodu. Množství vody záleží na tom, kolik chceme mít guláše.
Buřtguláš vaříme zhruba 25 minut a potom do něj vhodíme nakrájené párky a vaříme ještě 10 minut. Přidávám tam masox, i když to není nejlepší, ale dodá buřtguláši dobrou chuť. Nakonec zahustíme, čím chceme - jíškou nebo hladkou moukou s vodou. Jíšku v buřtguláši rozkvedláme.
Levný buřtguláš podáváme s chlebem nebo plackami.