Do hrnce nasypeme 125 ml pšeničného bulguru, smícháme s 1 lžící olivového oleje, zalijeme 250 ml vroucí vody, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut odstát, až bulgur změkne a vsákne všechnu tekutinu.
Lístky omyté a osušené máty peprné stočíme jako cigáro a velmi na jemno pokrájíme. Čerstvou petrželovou nať omyjeme, otrháme lístky, necháme oschnout a pokrájíme stejně jako mátu. Očištěnou středně velikou cibuli pokrájíme na jemno. Okurku omyjeme, odkrojíme konce a pokrájíme na maličké kostky o hraně asi 0,5 cm. Rajčata omyjeme, osušíme, rozkrojíme na čtvrtiny, vybereme dužinu se semínky a zbytek pokrájíme na maličké kostky o hraně asi 0,5 cm.
Na krájení použijeme hodně ostrý nůž, aby nám suroviny pokrájel a zbytečně nedrtil. Suroviny omyjeme, osušíme, zbavíme semínek, aby nebylo zbytečně mnoho uvolněné tekutiny. Vymačkáme citronovou šťávu. Pokud je v hotovém bulguru ještě tekutina, tekutinu scedíme a nadbytečnou tekutinu vytlačíme přes sítko.
K bulguru přidáme 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, tři čtvrtiny lžičky soli, čtvrtinu lžičky čerstvě mletého černého pepře, pokrájenou zeleninu a pokrájené natě a všechno spolu promícháme.
Libanonský tabboulleh podáváme samostatně jako lehkou letní večeři, případně jako přílohu anebo jako salát v horkých letních dnech. Jako příloha se hodí ke kebabu, grilovanému jehněcímu a hovězímu masu.
Libanonský tabbouleh typicky odlišuje právě čerstvá salátová okurka od tabbbouleh v jiných arabských zemích. Jde o velmi lehký osvěžující salát ze zeleniny, bulguru a velkého množství čerstvé máty a petrželové natě. Někde používají na přípravu tabboulehu cous cous místo bulguru.
Tento pokrm je velmi oblíbený v Sýrii, Libanonu, Palestině a jiných arabských zemích a zemích středního východu - Turecku, Arménii a jinde. U nás doma milujeme právě libanonský tabbouleh, na který přidávám recept.