těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
400 ml | mléko | |
0.5 kostky | droždí | |
150 g | hladká mouka | |
na ozdobu | ||
kakao | ||
cukr moučka | ||
náplň | ||
200 g | povidla | |
podle potřeby | ||
olej na smažení |
V mléce rozmícháme hladkou mouku, přidáme vejce, rozdrobíme kostku droždí a přidáme špetku soli. Vše metličkou společně promícháme. Těsto postavíme do tepla a za občasného promíchání necháme asi 2 hodiny odstát. Nakynuté těsto smažíme na lívanečníku na oleji po obou stranách dozlatova. Usmažené lívance namažeme povidly a přiklopíme dalšími lívanci. Lívance s povidly můžeme posypat cukrem moučka, kakaem a případně ještě vylepšíme zakysanou smetanou nebo čerstvým ovocem. Lívance podáváme teplé jako neodolatelný sladký pokrm.
Pokrmy provoněné povidly: Plněnými buchtami to zdaleka nekončí!
Povidla si můžeme jen tak namazat na chleba, nebo je dál využít při přípravě nejrůznějších pokrmů. Slouží nejen k plnění buchet či sladkých taštiček, ale také k samotnému přidávání do těst při pečení perníků či bábovek. A netradičně i k přípravě omáček, protože chuť povidel se skvěle snoubí v kombinaci s masem.
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Autor:Renegene
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena