těsto | ||
---|---|---|
sůl | ||
1 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
2 ks | žloutek | |
375 ml | mléko | |
30 g | droždí | |
70 g | cukr krupice | |
30 g | vanilkový cukr | |
700 g | hladká mouka | |
citronová kůra | ||
na potření | ||
1 ks | vejce | |
náplň | ||
maková náplň | ||
povidlová náplň |
Ze 75 ml vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Máslo utřeme s cukry, vejcem a žloutky. Potom přidáme citronovou kůru, sůl, vykynutý kvásek, mléko a 500 g mouky. Zaděláme těsto a přisypáváme další mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Necháme na teplém místě vykynout, poté z kousků vyválíme oválky, které plníme makovou nebo povidlovou náplní, zabalíme do rohlíčků a zahneme do podkovy. Dáme na máslem vymaštěný plech, potřeme ušlehaným vejcem a v předehřáté troubě na 180°C pečeme přibližně 25 minut. Martinské podkovy podáváme sypané moučkovým cukrem.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena