Hovězí líčka odblaníme očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší kostky, které vydatně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, ale nesolíme. Připravíme si marinádu. Olej nalijeme do mísy a do oleje vhodíme jalovec, celé nové koření a bobkové listy. Do této marinády vložíme připravená hovězí líčka, přikryjeme a odložíme marinovat do chladničky na 24 hodin. Líčka se dobře ochutí a zkřehnou.
V den vaření marinovaná líčka vybereme z chladničky a necháme asi 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím očistíme cibuli a česnek, cibuli pokrájíme na jemno a česnek prolisujeme. Žampiony v žádném případě neumýváme a neloupeme, protože právě ve slupce je ukryto nejvíce chuti. Žampiony jen očistíme vlhkým hadříčkem a na konci odkrojíme. Větší cibuli překrojíme na polovinu a menší ponecháme v celku.
V hrnci rozpálíme domácí vepřové sádlo, vhodíme do něj marinovaná hovězí líčka i s olejem a kořením a zprudka opékáme za stálého míchání. Když se maso zatáhne, vybereme ho na talíř.
Do výpeku přidáme cibuli, kterou restujeme téměř do hněda, dáváme pozor, abychom ji nespálili! Stále mícháme, přidáme hnědý cukr a domácí rajčatovou šťávu, necháme orestovat a zkaramelizovat. Podlijeme malým množstvím domácího hovězího vývaru, ne bujonem z kostky! Vydusíme na tuk, zopakujeme ještě dvakrát, cibule se potom rozpadne, výborně ochutí a přirozeně zahustí jídlo.
Do tohoto zkaramelizovaného cibulovo-rajčatového základu vložíme opečená líčka i se šťávou, která se uvolnila z masa, podusíme asi 10 minut, podlijeme vývarem do výšky masa, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pomalu dusíme za občasného promícháme a podlití vývarem asi 120 minut.
Když jsou líčka téměř měkká, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, žampiony, promícháme a ochutnáme. Pokud je třeba, jemně dosolíme, ale vývar je slaný dost. Opět přikryjeme pokličkou, vrátíme do trouby, teplotu trouby snížíme na 150 °C a dusíme do změknutí masa. Když je hotovo, kdo chce, odstraní koření, já ponechávám, máme to tak rádi.
Marinovaná hovězí líčka se žampiony, česnekem a majoránkou servírujeme horká s bramborovou kaší. Hovězí líčka připravená pomalým dušením v troubě se přímo rozplývají na jazyku. Líčka jsou měkká jako máslo, velmi chutná s hustou šťávou výborné rajčatové a jemné karamelové chuti a navíc krásně voní po česneku, použitém koření a žampionech.