Vejce s cukrem, medem a máslem smícháme a vaříme v páře asi 15 minut. Přidáme sodu a ještě asi 5 minut vaříme. Plech vymažeme a vysypeme.
Zatím si prosejeme mouku. Do prosáté mouky postupně zapracováváme horkou hmotu. Těsto nesmí být lepivé ani příliš tuhé. Pak těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme tenkou placku podle velikosti plechu. Pečeme postupně na vymazaném a vysypaném plechu ve střední části trouby při 180 °C jenom asi 7 - 10 minut.
Během pečení si připravíme krém. Máslo utřeme s cukrem a odlehčíme zakysanou smetanou.
Jednotlivé placky medovníku potřeme krémem a skládáme na sebe.
Mělnický medovník zatížíme a necháme 48 hodin rozležet v chladničce. Zbylým krémem potřeme povrch a posypeme jemně nastrouhaným perníkem.