Recept na škvarkové placky vhodné jako hlavní jídlo i jako příloha.
těsto | |
---|---|
0.25 lžičky | cukr |
4 lžíce | olej |
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
1 dl | mléko |
150 g | škvarky |
250 g | polohrubá mouka |
100 g | brambory vařené |
0.5 balíčku | sušené droždí |
na potření | |
vejce | |
na ozdobu | |
kmín | |
sezamová semínka |
Uvařené brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní suroviny (mimo škvarků) a zpracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout (třeba i dvě hodiny). Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 3/4 cm, posypeme rozsekanými nebo rozemletými škvarky, přeložíme a zase rozválíme, to uděláme ještě jednou. Podsypáváme moukou. Vyváleně těsto na výšku asi 3/4 cm si necháme ještě na vále dokynout, stačí zhruba půl hodiny. Ze škvarkového těsta potom vykrájíme kolečka, která dáváme na pečící papír. Před pečením škvarkové placky pomažeme vajíčkem a posypeme kmínem nebo seznamem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 - 180 °C dozlatova. Škvarkové placky podle tohoto receptu jsou opravdu výborné a chutnají jako příloha i hlavní chod. Recept vyjde na 2 plechy.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
autor Moravanda
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena