Z malého množství mléka, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Mouku nasypeme do mísy, přidáme k ní špetku soli a změklé máslo. Ve zbytku mléka našleháme 3 žloutky a spolu s kváskem ho přidáme k mouce. Uhněteme těsto, které dáme na asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
Z těsta odkrajujeme kousky. Prsty je roztlačíme do kolečka. Doprostřed každého dáme vždy lžičku oslazeného tvarohu nebo oblíbené náplně, uzavřeme těsto k sobě a vzniklé kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem uzavřenou stranou dolů. Necháme chvilku kynout.
Potom do každého koláčku uděláme malou prohlubeň pomocí pomoučněné skleničky a naplníme ji povidly. Znovu necháme chvilku vykynout. Potom koláčky po okrajích potřeme rozšlehaným vejcem a střed posypeme drobenkou získanou smícháním všech potřebných ingrediencí.
V troubě vyhřáté na 160 °C pečeme moravské koláčky dozlatova asi 20 minut. Správně vykynuté a upečené moravské koláčky mají mezi tvarohem a vrchním mazáním prázdnou komůrku.