Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na nudličky. Kořenovou zeleninu (větší mrkev, kousek celeru) nastrouháme. Petrželku nebo pažitku nasekáme.
Na lžíci oleje a másle osmažíme cibuli, až zesklovatí. Přidáme strouhanou kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme vegetu a koření a zalijeme asi litrem vody. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté ještě polévku dochutíme solí a vegetou a přidáme česnek. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
Mrkvovo-celerovou polévku servírujeme posypanou petrželkou nebo pažitkou. Můžeme přidat lžičku zakysané smetany a na kostičky nakrájený opečený žitný chléb, nejlépe připravený na sucho v topinkovači. Polévka je krásně krémová s nádhernou oranžovou barvou.