V míse promícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, ke kterým přilijeme část vlažné vody a promícháme v důlku s trochou mouky. Ve zbylém množství vody rozpustíme med a přidáme citronovou šťávu. Když kvásek nakyne, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout. Je dobré těsto alespoň jednou srazit a nechat znovu nakynout.
Vykynuté těsto nakrájíme na stejnoměrné kousky, vytáhneme do placiček a plníme oblíbenou náplní. Důkladně uzavřeme a klademe do lehce vymaštěné nádoby o velikosti cca 30x30cm. Při kladení děláme trochu mezery, protože buchty dost nakynou. Strany potíráme rozpuštěným máslem.
Racio buchty necháme asi 30 minut kynout. Poté nádobu s připravenými buchtami přikryjeme poklicí umístíme na velkou plotýnku (lze i na plyn.sporák).
Zvolna pečeme na nejnižší stupeň asi 25 minut. Předem si rozpálíme troubu na 200 °C (pouze vrchní pečení) a buchty v ní asi 10 minut z vrchu dopékáme, aby chytily barvu.
Nadýchané racio buchty můžeme ještě teplé pocukrovat.