Med s cukrem a máslem za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs odstavíme a necháme úplně vychladnout.
Do studené směsi vmícháme vejce, koření, rum a mouku. Kdo má raději tmavý perník, přimíchá i kakao. Vše vymícháme na hladké, celistvé a nelepivé těsto. Pokud se nám těsto lepí, vyklopíme ho na pomoučněný vál a vpracujeme trochu mouky. Těsto necháme v chladu 30 minut odležet.
Odpočaté těsto rozválíme na asi 2 mm silnou placku a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Všechny tvary před vložením do trouby potřeme bílkem.
Perník pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Perník jde lehce zvednout a tvary jsou pevné. Upečený perník necháme vychladnout.
Cukr vymícháme s bílkem a pár kapkami citronové šťávy na hladkou glazuru. Na Velikonoce přidávám špetku žlutého barviva, na Vánoce zase červené. Velikonoční nebo vánoční perníky ozdobíme nebo jen natřeme štětečkem a glazuru necháme zaschnout.