Nejprve si uděláme masové kuličky. Můžeme použít jakékoliv mleté maso. Mleté maso prohněteme, přidáme menší najemno nakrájenou cibulku, dvě vejce, sůl, pepř, majoránku. Vše pořádně zamícháme a uděláme si menší kuličky.
Do kastrolu dáme vodu, až voda začne vřít, naházíme kuličky do vroucí vody a občas zamícháme. Vaříme zhruba půl hodiny. Pak je vyjmeme a necháme si je připravené do omáčky.
Nyní si připravíme omáčku. Oškrábeme si asi čtyři mrkve, čtyři pastinák a nakrájíme si celý menší citron na kolečka. Mrkev a pastinák si nastrouháme. Připravíme si kastrol na olej nebo na sádlo dáme připravenou mrkev a pastinák a plátky citronu. Přidáme pár kuliček nového koření, bobkový list a vše restujeme. Občas podléváme vodou. Když zelenina změkne, vyjmeme koření a přidáme dvě plechovky rajského protlaku, opět orestujeme. Pak vše rozmixujeme. Základ omáčky rozředíme masovým vývarem nebo vodou. Pokud je omáčka řídká, zahustíme vodou a moukou. Nakonec dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Úplně na závěr uděláme karamel a vlijeme do omáčky. Zvýrazní se chutě a barva. Do omáčky vložíme masové kuličky, necháme prohřát a můžeme podávat.
Netradiční rajskou omáčku s masovými kuličkami podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.