Veškeré důkladně omyté a oloupané ovoce nakrájíme na malé kostičky. Ovoce promícháme s natrhanou čerstvou mátou, pomerančovým likérem a 3 lžícemi cukru. Ovoce přikryjeme transparentní folií a necháme aspoň hodinu marinovat na chladném místě.
Čerstvou smetanu vyšleháme a jemně promícháme s cukrem a mascarpone.
Dlouhé piškoty rychle a krátce namáčíme v jahodové nebo pomerančové šťávě a ihned je ukládáme do formy vyložené potravinářskou folií. Na piškoty naneseme část ovoce a přikryjeme krémem. Opět uložíme namočené piškoty, posypeme ovocem a přikryjeme krémem. Ze surovin uděláme asi 2 vrstvy, záleží však na formě. Tiramisu ukončíme krémem, který dozdobíme mátovými lístečky a zbytkem ovoce. Osvěžující ovocné tiramisu uložíme ztuhnout do lednice.
Když chceme připravit tiramisu s vejci, žloutky vyšleháme s cukrem i vanilkovým cukrem a poté vmícháme mascarpone. Nakonec bychom přidali sníh našlehaný z bílků a špetky soli. Vajec by byly 3 ks.
Osvěžující ovocné tiramisu zachutná báječně nejen v letních dnech.