Měkké máslo promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, po jednom přidáváme žloutky (bílky uschováme na později). Do žloutkového základu přidáme tvaroh a dobře promícháme.
Odkapané kompotové ovoce nakrájíme na malé kostičky a promícháme s rozinkami, které jsme nechali namočené v rumu. Pokud použijeme jablka, musíme je oloupat a nakrájet na slabé plátky.
Pečivo nakrájené na slabé plátky namáčíme v mléce a ukládáme do vymazané formy. Na pečivo naneseme část tvarohu a na tvaroh naskládáme ovoce.
Žemlovku ukončíme namočeným pečivem, které poprášíme skořicovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Ovocnou žemlovku s tvarohem pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut dozlatova. Poté naneseme na žemlovku pevný sníh, který si našleháme z bílků se špetkou soli a jemně přimíchaným cukrem. Žemlovku dopečeme dozlatova.
Ovocnou žemlovku s tvarohem podáváme nakrájenou jako výborné sladké pohoštění.