Lososa dáme na velkou pánev s nepřilnavým povrchem, přidáme máslo, víno, špetku mořské soli, kuličky pepře, kopr, estragon a plátky citronu. Pánev přikryjeme, tekutinu přivedeme k varu a lososa 10 minut povaříme.
Pomocí naběračky s otvory maso opatrně přeneseme na talíř. Zbylou tekutinu slijeme a uschováme. Z lososa stáhneme kůži a odstraníme větší kosti. Maso přikryjeme a udržujeme teplé.
V mírně osolené vodě s I lžící oleje vaříme 12 minut perme (krátké trubičky). Scedíme je, vrátíme do hrnce a pokapeme zbývajícím olejem. Potom těstoviny rozdělíme na talíře, na ně upravíme lososa a udržujeme v teple.
Z másla a mouky umícháme v rendlíku světlou jíšku (asi 2 minuty). Hotovou jíšku zředíme mlékem a 7 lžícemi uschované tekutiny. Přidáme citronovou šťávu a kůru a za stálého míchání vaříme 10 minut.
Do omáčky vmícháme potočnice, sůl a pepř.
Omáčku nalijeme na lososa a penne, obložíme plátky citronu a lístky potočnice a ihned podáváme.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART