Omytou a očištěnou husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu, dáme do pekáče, podlijeme horkou vodou a pečeme 2 - 4 hodiny, řídíme se podle velikosti husy. Tučnou husu po zapečení napícháme vidličkou okolo boků, aby vyteklo přebytečné sádlo. Během pečení obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou.
Upečenou husu vyndáme na prkénko, naporcujeme, výpek slijeme, pekáč vypláchneme a napečenou šťávu seškrábneme. Společně povaříme.
Zelí nakrájíme na nudličky, na cedníku spaříme a dáme okapat. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vsypeme zelí, osolíme, přidáme kmín, podlijeme vodou a dusíme. Když zelí částečně změkne, přidáme ocet, cukr, hladkou mouku rozmíchanou v trošce vody a za stálého míchání dusíme doměkka. Nakonec vlijeme sklenku bílého vína a vinné zelí ještě krátce podusíme.
Pečenou husu s vinným zelím podáváme jako hlavní chod s knedlíkem.