Vyzkoušejte recept na vinnou klobásu zapečenou s kysaným zelím a pivem. Hlavní chod podáváme s bramborovými gratinovanými válečky s chutí česneku.
2 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
800 g | vinná klobása |
0.3 lžičky | drcený kmín |
200 ml | černé pivo |
500 g | bílé kysané zelí |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl | |
příloha | |
1-2 stroužky | česnek |
vývar | |
700 g | brambory |
podle potřeby | |
sádlo | |
hladká mouka |
Vinnou klobásou rozdělíme na porce, každou svineme do "šneku" a zajistíme párátky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí překrájíme na kousky. Na sádle necháme zesklovatět cibulku s česnekem a vmícháme asi 1- 2 lžičky cukru. Jakmile cibulka zkaramelizuje, vše zaprášíme moukou a vmícháme nakrájené zelí. Vše osolíme, ochutíme kmínem, krátce orestujeme a rozložíme na dno pekáčku, který jsme předem vymazali sádlem. Na zelí poklademe šneky z vinné klobásy, vše podlijeme černým pivem a pečeme v troubě při 180 °C asi 35 minut dorůžova. Připravíme si přílohu. Oloupané brambory rozkrojíme na půlky a tvořítkem (kovovou trubičkou na kremrole) vykrájíme stejné špalíčky, které zprudka ze všech stran opečeme na sádle dozlatova. Opečené brambory přendáme v jedné vrstvě do zapékací mísy, ochutíme solí, kmínem a prolisovaným česnekem, podlijeme malým množstvím vývaru a v horké troubě při 200 °C pečeme, dokud se vývar neodpaří a brambory nebudou měkké. Pečenou vinnou klobásu servírujeme na porci bílého zelí s bramborovým gratinem.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Videorecept: Chutná zelňačka s klobásou
Výborná klasická polévka, která hodně zasytí a skvěle chutná.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena