3 ks | vejce | |
1 hrst | petrželka | |
700 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
80 g | anglická slanina | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
sádlo | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a petrželku jemně nasekáme. Syrová vejce rozklepneme do misky a rozšleháme. V pánvi na malém množství oleje orestujeme slaninu a cibuli dorůžova. Potom pánev odstavíme z tepla a zchladlou směs nalijeme na nastrouhané brambory. Přidáme nasekanou petrželku, pepř, sůl a rozšlehaná vejce. Bramborovou směs zlehka propracujeme v středně hutnou lepivou hmotu, ze které pomocí lžíce tvoříme kopečky - hrudky. Plech vymažeme sádlem, poklademe bramborovými hrudkami a pečeme v předehřáté troubě při 220 °C asi 10 - 15 minut dorůžova. Pečené bramborové hrudky podáváme teplé jako přílohu k masu.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Nové brambory - dietní pochoutka
Zima se blíží ke konci a za chvíli tu budeme mít jaro. Zemědělci a naše těla konečně dostanou zelenou. V tomto období můžeme tělu dopřát skvělou delikatesu. A pokud stále ještě toužíte něco málo shodit do plavek, jsou nové brambory tím pravým pomocníkem
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena