Brambory i se slupkou očistíme, omyjeme, nakrájíme na stejně velké kostky a osušíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky. Oloupaný česnek usekáme nahrubo. Sušená rajčata necháme okapat a podle potřeby pokrájíme na stejné kousky.
Na oleji krátce orestujeme cibuli a vmícháme brambory, které osolíme a opepříme. Přidáme usekaný česnek a na střední teplotě za stálého míchání vše opékáme asi 10 minut. Dále vmícháme konzervovaná a sušená rajčata, sladkou papriku a chilli papričky. Vše podlijeme malým množstvím vývaru a pod pokličkou zvolna dusíme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Během dušení směs občas promícháváme a podle potřeby podléváme lžící vývaru. Nakonec dušení necháme šťávu zcela zredukovat. Podle potřeby osladíme, osolíme a ochutíme bazalkou.
Pikantní brambory v rajčatech podáváme jako přílohu ke smaženým rybám nebo pečeným steakům. Výborně chutnají s restovanými játry.