sůl | ||
30 g | máslo | |
60 g | rozinky | |
6 ks | hřebíček | |
pepř | ||
2 lžíce | olivový olej | |
450 ml | vařící voda | |
3 lžíce | piniové ořechy | |
1 lžíce | šafrán | |
1 ks | velká cibule nadrobno | |
350 g | dlouhozrnná rýže | |
6 ks | rozdrcený lusk kardamomu | |
petrželka nebo koriandr |
Nejdříve opečeme šafrán za stálého míchání na pánvi na středně silném ohni asi 2 minuty. Jakmile začne vonět, vysypeme ho na talíř.
Vroucí vodu nalijeme do konvičky, vmícháme do ní šafrán a lžičku soli a odložíme nejméně na půl hodiny. Na pánvi pak rozehřejeme máslo a olej. Přidáme cibuli a za stálého míchání ji opékáme asi 5 minut.
Do cibule vmícháme piniové oříšky a opečeme je dozlatova. Nesmějí se spálit. Do směsi přidáme rýži a mícháme asi minutu, potom přidáme rozinky, kardamom a hřebíček. Přilijeme vodu obarvenou šafránem a přivedeme k varu. Pánev pak přikryjeme a rýži zvolna vaříme asi 15 minut.
Pánev odstavíme a rýži necháme ještě 5 minut přikrytou. Potom pokličku odstraníme a zkontrolujeme, zda je rýže měkká a zda se všechna tekutina vstřebala. Na povrchu rýže se objeví drobné prolákliny.
Rýži načechráme vidličkou, osolíme a opepříme, posypeme bylinkami a podáváme.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena