Připravíme si základ slaného koláče - těsto z polenty. Do kastrolu vlijeme mléko s vodou, kterou osolíme a opepříme. Přivedeme k varu. Ve chvíli, kdy začne voda vřít, přisypáváme polentu a mícháme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Do polentové kaše vmícháme máslo, měla by nám vzniknout hutná směs.
Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a těsto na dno formy rukama uplácáme. Na polentový základ vsypeme překrájené špenátové listy, posypeme jarní cibulí rozkrájenou na kolečka a zasypeme nadrobeným sýrem ricotta. Nakonec polentový koláč zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci, která osolíme a opepříme.
Polentový slaný koláč se špenátem vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a upečeme dozlatova. Koláč pečeme asi 45 - 60 minut podle typu trouby.
Polentový slaný koláč se špenátem necháme před krájením vychladnout. Podáváme jako svačinu, chuťovku apod.