Smícháme žloutky s cukrem a rozpuštěným tukem na vaření, přidáme mouku a mléko a nakonec kvásek připravený z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky cukru. Těsto vařečkou pořádně uhněteme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout na teplém místě.
Než těsto vykyne, připravíme si náplně. Do tvarohu přidáme jen trochu vanilkového cukru a zamícháme. Na jablkovou náplň si oloupeme jablka, nakrájíme je na malé kostičky, podlijeme trochou vody a necháme povařit, aby jablka změkla. Když jsou jablka měkká, rozmačkáme je na hrubší kaši a přidáme skořicový cukr.
Z vykynutého těsta si bereme malé kuličky, které pokládáme na plech, vytlačíme do nich důlky. Já například na dělání důlků používám zátku obalenou v plátně a namáčím ji během dělání důlků v mouce. Důlky naplníme připravenými náplněmi, kraje pomašlujeme rozšlehaným vejcem, navrchu posypeme drobenkou z mouky, cukru a lžičky tuku na pečení.
Koláčky pečeme asi 15 minut v troubě při 200 °C.
Posvícenské koláčky podáváme k pohoštění při posvícení nebo různých jiných příležitostech. Z jedné dávky uděláme asi 80 koláčků.