Kulatozrnnou rýži podusíme hodně doměkka. Na šálek rýže dáme 2 - 2,5 šálku vody. Osolenou rýži necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku nakrájíme na nudličky. Petrželku nasekáme nadrobno. Parmazán nastrouháme na jemném struhadle. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Pokud použijeme sušené houby, tak je předem namočíme.
Připravíme si náplň. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, mleté maso, šunku, houby, rajský protlak, tymián a petrželku. Osolíme, opepříme a dusíme 15 minut. Mleté maso je nejlepší telecí, ale já používám mleté krůtí maso, které se běžně koupí. Dají se použít i jiné druhy.
Vlažnou rýži smícháme s nastrouhaným parmazánem a žloutky. V dlani vytvoříme placičku, na ni dáme kopeček náplně a vytvoříme kuličku. Připravené kuličky necháme v ledničce ztuhnout, obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a na oleji usmažíme.
Plněné rýžové knedlíčky podáváme nejlépe se zeleninovým salátem, případně ještě s tatarkou.