Kysané zelí scedíme, přičemž nálev ponecháme stranou, a rozkrájíme ho na drobnější kousky. Klobásu nakrájíme na kolečka a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na menší kostky. Podle chuti můžete přidat prakticky jakékoliv maso - kuřecí, krůtí, králičí, hovězí. To už záleží na vás.
Ve větším hrnci si na troše rozpáleného sádla pár minut prohřejeme připravené zelí. Následně přidáme maso, podlijeme vodou a dusíme 30 minut. Poté přidáme nakrájenou klobásu a uzenou slaninu a vaříme dalších 30 minut.
Vodu přiléváme opatrně - konzistence na konci by měla zůstat hustá bez vody. Přimícháme rajčatový protlak a dochutíme nálevem ze zelí. Povaříme závěrečných asi 15 minut.
Pravý polský Bigos podáváme jako velmi vydatnou polévku, která výborně chutná a hodně zasytí.