Bílé fazole namočíme na minimálně 2 hodiny do vody a ve stejné vodě je pak uvaříme bez soli doměkka. Vody na vaření necháváme jen minimum. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubo, rajčata s paprikou nakrájíme na kousky.
Zvlášť uvaříme v osolené vodě uzené koleno, pak ho nakrájíme na kostičky a s malou částí vody, ve kterém se vařilo, přidáme k fazolím.
Nadrobno nakrájenou větší cibuli zpěníme na rozpáleném oleji v kastrolu, přidáme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, 2 stroužky utřeného česneku, podlijeme vývarem z kolena a dusíme. Po 30 minutách přidáme bobkový list a nové koření, mletou papriku a rajský protlak. Krátce povaříme a přidáme fazole i s vodou. Do fazolové polévky přidáme na větší kousky nakrájené rajče a papriku. Na závěr do řecké fazolové polévky vsypeme hotovou jíšku, kterou polévku zahustíme, osolíme a opepříme podle chuti. Polévku ještě krátce provaříme.
Řeckou fazolovou polévku při podávání posypeme nasekanou petrželkou.