pepř a sůl | ||
4 lžíce | nakrájená petrželka | |
1 stroužek | česnek prolisovaný | |
450 g | solená treska | |
350 g | brambory moučné | |
olivový olej na smažení | ||
1 ks | nakrájená cibule | |
1 ks | rozšlehané vejce |
Solenou tresku rozlámeme na kousky a máčíme ve vodě 48 hodin. Za tuto dobu vodu čtyřikrát vyměníme.
Tresku vaříme ve vodě 20 - 25 minut. Vodu pak slijeme a tresku zbavíme kůže a kostí. Maso pak vidličkou rozebereme na kousky. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, scedíme, oloupeme a ve velké míse rozmačkáme. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme česnek a cibuli. Opékáme je 5 minut doměkka. Pak je přeneseme na vrstvu papírových utěrek. Tresku, cibuli a česnek vmícháme do rozmačkaných brambor. Přidáme petrželku nebo koriandr a případné kapary. Hmotu důkladně opepříme. Do bramborové hmoty vmícháme vejce. Mísu přikryjeme a uložíme na 30 minut do chladničky. Ochutnáme a případně osolíme.
Na pánvi rozehřejeme vrstvu oleje vysokou 5cm na 180-190°C. Bramborovou hmotu nabíráme lžící, tvoříme z ní kuličky a smažíme je v oleji zhruba 8 minut dozlatova. Smažte maximálně 6 kuliček současně, aby se olej příliš neochladil. Smaženky zbavíme tuku na papírových utěrkách, rozdělíme na talíře, ozdobíme a můžeme podávat.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena