1 kg | cukr krystal | |
1 l | šťáva z vylisovaného ovoce | |
1 balíček | Želírfix 1:1 |
Rybíz a další ovoce opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Potom ho pomeleme na mlýnku na odšťavnění ovoce i se stopkami. Získanou šťávu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Odebereme asi 1 hrst cukru z celkového množství a promícháme s Želírfixem. Vsypeme do vroucí šťávy a povaříme 3 minuty. Potom po částech za stálého míchání přidáme zbývající cukr, dbáme na to, abychom pokud možno nepřerušili var. Vaříme pomalu, aby se nám zbytečně netvořila nežádoucí pěna. Marmeládovou směs povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Necháme 1 - 2 minuty stát, potom sebereme pěnu. Rybízovou marmeládovou směs naplníme do menších skleniček, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C. Marmeládovou směs používáme na moučníky, cukroví i dezerty.
Letní ovoce v receptech: Ovocné koláče, marmelády a nepřekonatelná domácí griotka
Višně, meruňky, maliny a rybíz - také už vám letošní úroda tak trochu přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár osvědčených tipů, co s nasbíraným ovocem.
Marmelády a džemy ke konci léta patří: Sáhněte i po netradičních surovinách
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Autor:JanaB
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena