Polohrubou nebo i hrubou mouku spolu s práškem do pečiva prosejeme do mísy. Přidáme cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Suroviny smícháme nasucho. Do sypké směsi přidáme olej, mléko a vejce. Vypracujeme polotuhé těsto.
Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku.
Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme a vysypeme. Na připravený plech rozprostřeme těsto. Připravíme si ovoce. Kompotované necháme okapat. Čerstvé ovoce nakrájíme a obalíme v krystalovém cukru. Ovoce naskládáme nahusto na plech s těstem. Nakonec koláč posypeme drobenkou.
Rychlý hrníčkový koláč pečeme v dobře vyhřáté troubě na nejvyšší stupeň asi 7 minut. Pak teplotu postupně snižujeme, aby se koláč dobře propekl až doprostřed a měl zlatohnědý povrch.
Upečený rychlý hrníčkový sypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Rychlý hrníčkový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.